Untitled Document

Teksti: Terhi Oksanen

 
Olen saanut kunnian viettää aussimaista elämää yli 20 vuoden ajan. Vaikka australianterrierit sopivatkin loistavasti perheenjäseniksi meille, ei niin välttämättä ole teidän perheenne kohdalla.

Ihmiset, joille aussi on "se oikea" rotu sanovat, että aussi on täydellinen koira. Se on vakituisesti seurana sydänystävänä. Se on koira, jolla on terävä äly ja suuri sydän. Tällaiset puheet saavat aussit kuulostamaan täydellisiltä koirilta ja usko pois, niin ne ovatkin, mutta eivät ihan tuosta vaan, eivätkä suinkaan kaikille.

Historian lehtien havinaa
Ymmärtääksesi hienoja vivahteita aussin luonteessa tulee sinun tietää, mistä ne juontavat juurensa.
Nimensä mukaisesti Australianterrieri on kotoisin Australiasta. Tämä onkin yksi harvoista roduista, joka on - vaikkakin Brittiläisistä roduista - saanut alkunsa Brittein saarten ulkopuolella.


Aussi on kehitetty useammasta englantilaisesta terrierirodusta. Siihen on ilmeisesti käytetty skyen, dandiedinmontinterrieriä sekä vanhaa skotlantilaista terrieriä. Rodun myöhemmässä kehityksessä siihen on luultavimmin risteytetty irlanninterrieriä sekä yorkshirenterrieriä. Ehkä irlanninterrieriltä saatiin punainen ja hiekan väri sekä yorkshirenterrieriltä sininen väri.

Australian siirtolaiset halusivat alunperin kehittää pienen, mutta kuitenkin vahvan ja sitkeän työkoiran. Vaikka Australianterrierit tänä päivänä ovatkin puhtaasti seurakoiria, on niillä kuitenkin historia metsästys-, paimen- ja vahtikoirina. Koirien tuli pitää rotat ja käärmeet poissa maatiloilta sekä auttaa karjan ja lampaiden paimennuksessa. Lisäksi sen tuli olla mukava perhekoira ja hyvä vahti. Kokonsa puolesta se ei vieraita säikyttänyt, mutta tomeralla tavallaan se tänä päivänäkin kertoo, että joku on tulossa.

Aussi on pieni, matalajalkainen, korkeuttaan pidempi, terhakka koira, jolla on nykyisin typistämätön häntä ja pystyt korvat. Sen turkki on karkea ja suora, päässä sillä on pitempikarvainen pehmeämpi tupsu, top-knot. Väriltään aussi on joko yksi- (punainen tai hiekka) tai kaksivärinen: (blue & tan: runko-osa sininen, muut alueet parkinruskeat ). Säkäkorkeuden tulisi rotumääritelmän mukaan olla noin 25 cm.

Australianterrierin sielunelämää
Aussi on pieni sitkeä australialainen. Säkäkorkeuden jäädessä alle 30 cm täytyy mahtailla jollakin muulla, kuin koolla. Aussi mahtailee upealla luonteellaan. Australianterrierillä on suuri sydän, sinne mahtuu rakkautta isommallekin porukalle.

Aussi on monipuolinen harrastekoira joka passaa kaveriksi niin agilityyn, kuin sienimetsällekin. Harrastus se on toki puutarhan tonkiminen tai uiminenkin... kukin makunsa mukaan. Aussi on toiminnallinen koira, joka vaatii tekemistä, muuten se saattaa keksiä sitä itse.
Aussit ovat huumorintajuisia, niillä on aina pilke silmäkulmassa. Otsa rypyssä- mentaliteetti ei aussille sovi, eikä omistajallekaan, jos meinaa aussin kaveri olla.
Hyvin seurallisena ja sosiaalisena kaverina aussi viihtyy perheen parissa, joko osallistuen aktiivisesti perheen puuhailuihin tai laiskasti toisella korvalla sohvalta kuunnellen. Myös toisten eläinten kanssa se tulee yleensä hyvin juttuun.

Vaikka aussi onkin fyysisesti pienikokoinen, ei se ole perusluonteeltaan kuitenkaan mikään sylikoira. Aussin sydämessä asuu ehta terrieri, joka saattaa välillä muistuttaa olemassaolostaan hyvinkin mielenkiintoisilla tavoilla. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että oman ihmisen kainalossa on paras paikka lötkötellä.
Lenkkeillessä kuulo saattaa välillä jäädä kotiin tai muuten vaan ei huvita totella, varsinkaan jos emännällä ei ole antaa mitään vastineeksi pyynnöilleen. Yksi tie aussin sydämeen käy nimittäin myös vatsan kautta.
Sisukas aussi ei myöskään jää toiseksi, jos joku alkaa rumasti huudella - samalla mitalla takaisin ja vielä vähän päälle. Hampaankoloon harvemmin kuitenkaan mitään jää, pitkävihainen se ei normaalisti ole. Yksilöitä ne toki ovat tässäkin asiassa.
   
Millaiselle ihmiselle aussi sitten sopii?
Australianterrieri sopii niin maalle, kuin kaupunkiinkin. Ei ole suuremmalti väliä asutteko pienessä kerrostaloyksiössä, vai suuressa kartanossa - aussi itse ei juuri tilaa vie.
Se minkälaiseksi kotinne sisustus muodostuu koiran tullessa taloon, riippuu hyvin pitkälti teistä itsestänne: Minkälaisen kasvatuksen aussinne saa, sekä järjestättekö sille riittävästi virikkeitä ja tekemistä.

Australianterrierin liikkumisen ja tekemisen ilo rajoittaa sen sopivuutta vanhusten tai väsyneiden ihmisten kaveriksi. Pieneksi koiraksi aussi tarvitsee yllättävän paljon liikuntaa ja touhuja, jotta se olisi onnellinen ja mukava perheenjäsen. Muutaman minuutin tepsuttelu kotikadullanne ei riitä tyydyttämään aussin liikunnantarvetta.

Australianterrieri on oiva lapsiperheen kaveri. Se tulee loistavasti toimeen lasten kanssa. Aussi on myös lasten väsymätön leikkitoveri.
Vaikka itselläni onkin pieniä lapsia ja ausseja, tai ehkäpä juuri siksi, en kuitenkaan varauksetta suosittele aussia perheenjäseneksi perheeseen, jossa on hyvin pieniä lapsia.
Pennut hyppivät vasten lapsia, raapivat ja purevat, kunnes niille opetetaan, ettei näin saa toimia. Toisaalta taas pienen lapsen hellyydenosoitukset pentua kohtaan voivat olla kohtalokkaita.

Hyvin usein pentua ollaan hankkimassa lapselle kaveriksi. Asiassa ei ole mitään pahaa; mikäs sen miellyttävämpi tai uskollisempi ystävä, kuin aussi.
Siinä vaiheessa mennään hyvin usein metsään, kun lapset ovat "väsytystekniikalla" saaneet vanhemmiltaan luvan koiran hankintaan. Lapset auliisti lupaavat opettaa pennun sisäsiistiksi, ulkoiluttaa koiran, sekä hoitaa sen turkin... Kunhan vain saavat sen. Hienoista lupauksista huolimatta harvemmin ne kuitenkaan toteutuvat.
Elämästänne tulee huomattavasti miellyttävämpää, mikäli ymmärrät, että päävastuu koirasta ja sen päivittäisestä hoidosta on aina oltava vanhemmilla.

Aussit eivät myöskään sovi ihmisille, jotka eivät ymmärrä, ettei pieni pentu millään voi olla sisäsiisti tai valmiiksi koulutettu 8- viikon iässä. Siitä se elämä vasta alkaa ja vastuu kasvatuksesta on pääasiassa perheellä, jonka kaveriksi aussi muuttaa.

Aussin suurin tarve ja ilo on olla ihmisten kanssa - yksinäisestä aussista tulee hyvin pian onneton aussi. Mikäli olette paljon poissa kotoa, eikä koiran mukaanottaminen ole mahdollista, mieti vielä, onko ajankohta koiran hankkimiselle sopiva.

Mielestäni australianterrierin omistajalta vaaditaan huumorintajua, sekä pitkää pinnaa. Pahitteeksi ei ole myöskään mieltymys ulkoiluun.
Sporttinen ihminen saa aussista lenkkikaverin, sillä se on jokasään kestävä koira, jonka helppohoitoinen turkki sopii vaikka metsälenkille.»
Australianterrierin rotumääritelmä
» Takaisin kirjastoon
» Takaisin Pentuja-sivulle